Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zárt ajtók mögött…

A gyermekbántalmazás és elhanyagolás – annak ellenére, hogy a média napjainkban egyre többet foglalkozik vele - még mindig nehezen megközelíthető terület. A bántalmazás veszélyezteti a gyermek személyiségfejlődését, súlyos traumát okozhat érzelmi életében és ez kihathat felnőtt életére is. A Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat feladata tájékoztatni a lakosságot, hogy mindenkinek jelzési kötelezettsége van, ha gyermekbántalmazás jut tudomására!

A gyermek elhanyagolásakor hiányzik a gyermek felé irányuló szeretet, elmarad a gondozás, táplálás, a gyermek életéhez, fejlődéséhez alapvetően szükséges tárgyi feltételek hiányoznak. Elhanyagolás az alapvető fizikai szükségletek, higiénés feltételek vagy felügyelet hiánya, a tankötelezettség nem teljesítése, az érzelmi biztonság, az állandóság, a szeretetkapcsolat hiánya, a gyermek érzelmi kötődésének durva mellőzése, elutasítása, a gyermek jelenlétében történő erőszakos, durva, támadó magatartás más családtaggal szemben.

A bántalmazás lehet fizikai: pld. ütés, rúgás, rázás, rángatás, tárggyal megdobás, haj húzása, illetve érzelmipldsemmibevétel, lealacsonyítás, kigúnyolás, megalázás, kiabálás, ordítozás, érzelmi zsarolás, a gyermek tárgyainak, állatainak szándékos tönkretétele, megölése, erőszakkal, elhagyással való fenyegetés. Szexuális erőszaknak a gyermekek általában 4 éves koruktól 14-15 éves korukig vannak kitéve, típusai: szemérem elleni erőszak, erőszakos közösülés, valamint a pornográf fotók, videó anyagok készítése.

Felismerést segítő jelek: külső jelek, jellegzetes sérülések, testi – szellemi fejlődés elmaradása, a gyermek viselkedésének megváltozása, a gyermek félénkké, visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvé válik.

Itt van a várva várt nyári szünet, amikor a gyermekek szabadideje korlátlan. Fontos, hogy még inkább figyeljünk oda környezetünkre, egymásra, a velünk, mellettünk élő gyermekekre.

Ha gyermek bántalmazására, elhanyagolására utaló jeleket tapasztal, adatainak zártan történő kezelésével is megteheti jelzését az alábbi címen, vagy telefonon:

Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 8400 Ajka, Móra F. u. 7. tel: 06-88/508-320/4. mellék, 06-20/260-5481.

                   Jusztinné Pap Georgina családgondozó