Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Családtagként bánnak velük

Észrevétlenül elvégzik a ház körüli feladatokat, támaszt nyújtanak és megszínesítik a hétköznapokat az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ gondozói a házi segítségnyújtás keretében, ami állandóságot és biztonságot nyújt a szépkorúaknak, betegeknek. Ennek ellenére sokan máig nem is ismerik ezt a lehetőséget a városban, ezért felkerestük Csiga Gyulánét, az intézmény vezető gondozónőjét, hogy avassa be lapunkat a munkájuk részleteibe.

Hangsúlyozta, hogy a központ szolgáltatására egyre nagyobb szükség van, mivel a szépkorúak száma növekszik, sokan közülük már nem képesek önmagukat egyedül teljesen ellátni. Nekik kínál alternatívát a teljesebb életre a házi segítségnyújtás. A gondozónők feladata részben a szépkorú emberek segítése, támogatása. A részleges önellátásra képes idősek mellett ágyban fekvő betegekkel és tizennyolc éven felüli pszichiátriai gondozásra szoruló felnőttekkel, fogyatékossággal élőkkel és szenvedélybetegekkel is foglalkoznak az intézmény munkatársai. Mindenkivel, aki mindennapos feladatainak ellátása során nehézségekbe ütközik.

– Van akihez naponta kétszer mennek az ápolóink, máshol hetente néhány alkalommal várják őket. Minden betegnél a gondozási szükségletet és az egyéni igényeket is megpróbáljuk figyelembe venni a látogatások gyakoriságát tekintve. Gondozottjainkkal hétköznapokon délután három óráig foglalkozunk, általában ez az időszak az, amíg a családtagok hazaérnek a munkából – részletezte az intézmény rugalmas működését Csiga Gyuláné.

Az otthoni segítségnyújtásban az alapvető gondozási és ápolási feladatok ellátása mellett az ügyintézésben, valamint a személyi és környezeti tisztaság fenntartásában is segítenek a gondozónők. Idősek esetében tartják a kapcsolatot a háziorvossal, a hozzátartozókkal. Bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereket és lelki támaszt is nyújtanak. A gondozottak egyfajta biztonságérzetet és állandóságot kapnak a szolgáltatástól. A jó kapcsolat kialakítása és az ismétlődő rutin különösen fontos, mivel vannak olyan idősek, akik eleinte bizalmatlanok az ápolónőkkel szemben. Idegenkednek a segítség elfogadásától, mert kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ám miután megismerték a munkájukat vidáman és önzetlenül végző gondozónőket, megnyugszanak, sőt gyakran saját lakáskulccsal hálálják meg a napi törődést, ami a bizalom legmélyebb jele. (A központban csak büntetlen előéletű, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező munkatársakat foglalkoztatnak).

– Sok idős úgy várja a kollégáimat, mint egy családtagot. Ők jelentik a folyamatosságot a gondozottak életében és gyakran a legerősebb kapcsolatot is a külvilághoz. Erős kötődések alakulnak ki az évek során – tudtuk meg a vezető gondozónőtől, aki szerint az idősek minden helyzetben számíthatnak segítőikre a hajvágástól egészen egy születésnapi mulatság megszervezéséig, vagy az apróbb kérések teljesítéséig, legyen szó akciós termékek beszerzéséről, kutyaetetésről, közös karácsonyfa díszítésről, vagy éppen a vacsora előkészítéséről.

Az intézmény munkatársai örök türelemmel fordulnak az idősek felé és szívből jövően végzik napi tevékenységüket, ez hozzájárul az ápoltak jó kedélyállapotához, ami megnyugvást jelent a hozzátartozóknak is.

Csiga Gyuláné szerint sok érdekes kéréssel találkoztak már kollégái az évek során, de nem volt olyan, amit ne oldottak volna meg. Így előfordult, hogy gondozónő hívott szerelőt a gázkazán ellenőrzéséhez, vágott ki fenyőfát az udvarban karácsonyfának, vagy fűtött be, hogy meleg maradjon a ház, míg az idős hozzátartozói haza nem érnek.

Az említettek csupán kis szeletét jelentik a mindennapos figyelmességeknek, amit a központ munkatársai megtesznek az idősekért. Becsülendő, miként próbálnak a lehetőségekből mindent kihozni, amit lehet. Szívvel-lélekkel látják el feladataikat, vallják, hogy ezt a munkát csak így érdemes csinálni.

Varga Anita gondozó a kötelező feladatokon túl például szívesen kíséri el sétálni Kalász Sándornét a közeli parkba, ha kellemes az idő. Az idős asszony igényli a közös levegőzést, ugyanis Anitával mindig jót beszélgetnek, ami feltöltődés és rekreációs is egyszerre a szépkorú néni számára.

SzR.